V Južnom Sudáne učíme sušiť mango
V Južnom Sudáne veľa ľudí trpí zdravotnými problémami v dôsledku nedostatku vitamínov a minerálov v strave, a to aj napriek tomu, že plodov manga či guava je tu počas roka toľko, že ich miestni nestíhaju konzumovať.
Problémom je sezónnosť plodov. Mango dozrieva napríklad len v apríli a máji avšak vo veľkom množstve. Do nášho poľnohospodárskeho projektu sme sa preto rozhodli zahrnúť školenie na sušenie manga, ktoré predĺži jeho životnosť až na niekoľko mesiacov.
![]() |
![]() |
Počas dvoch aprílových týždňov sme školili 180 žien v okolí mesta Wau o hygiene pri spracovaní ovocia, porciovaní manga a využívaní jednoduchých solárnych sušičiek.
![]() |
![]() |
Takisto sme v spolupráci s miestnymi tesármi vyrobili a distribuovali 90 jednoduchých skriňových sušičiek obalených plastovou fóliou. Do konca roka by sme chceli zorganizovať podobné školenia zamerané na sušenie zeleniny a guava.
Projekt Posilňovanie poľnohospodárskych spôsobov obživy u malých farmárov v okolí Wau finančne podporil SlovakAid