V Južnom Sudáne učíme sušiť mango
V Južnom Sudáne veľa ľudí trpí zdravotnými problémami v dôsledku nedostatku vitamínov a minerálov v strave, a to aj napriek tomu, že plodov manga či guava je tu počas roka toľko, že ich miestni nestíhaju konzumovať.
Problémom je sezónnosť plodov. Mango dozrieva napríklad len v apríli a máji avšak vo veľkom množstve. Do nášho poľnohospodárskeho projektu sme sa preto rozhodli zahrnúť školenie na sušenie manga, ktoré predĺži jeho životnosť až na niekoľko mesiacov.
Počas dvoch aprílových týždňov sme školili 180 žien v okolí mesta Wau o hygiene pri spracovaní ovocia, porciovaní manga a využívaní jednoduchých solárnych sušičiek.
Takisto sme v spolupráci s miestnymi tesármi vyrobili a distribuovali 90 jednoduchých skriňových sušičiek obalených plastovou fóliou. Do konca roka by sme chceli zorganizovať podobné školenia zamerané na sušenie zeleniny a guava.
Projekt Posilňovanie poľnohospodárskych spôsobov obživy u malých farmárov v okolí Wau finančne podporil SlovakAid