Prejsť na hlávný obsah
04 mar 2007

Vzdelávacie programy pre negramotné ženy na vidieku (2004,2005)

Pre vidiecke ženy bola návšteva kurzu, ktorý prebiehal 5 dní v týždni často jedinou možnosťou stretnúť sa s inými ženami. Do škôl sa po páde Talibanu vrátili malé dievčatká, ostala však generácia mladých žien, ktoré sú úplne bez vzdelania.

Ročný kurz čítania a písania v provincii Kapisa

Partnerská organizácia Afghan Women´s Resource Center založila v obci Sherkhankhel v provincii Kapisa a v obci Ushturgram v provincii Parwan komunitné centrá, v rámci ktorých sa môžu ženy stretávať a vzdelávať nielen v oblasti získania gramotnosti, ale aj v oblasti zdravovedy a hygieny a v oblasti občianskych práv. Kurzy za dva roky absolvovalo spolu 300 žien. Obe centrá poskytovali aj možnosť umiestnenia detí účastníčok kurzov do škôlky, kde sa im venovali vychovávateľky. Na jednodňových seminároch o občianskych právach sa zúčastnilo 1500 žien z okolitých obcí.

Aké boli reakcie žien?

„Pred šiestimi mesiacmi môj muž odišiel do Iránu a nechal ma tu samotnú s deťmi“, hovorí Gul Pary, študentka kurzu čítania a písania. Má 6 dcér a jedného syna. Všetci sú ešte maličkí a nemôžu pomôcť matke so získaním jedla, ani zarábať peniaze.

„Stretla som sa s Saifura Jan ( supervízorka projektu AWRC v dedine Sherkhan Khail) a ešte s jednou ženou. Moja dcéra a ja sme dostali povolenie zúčastniť sa hodín písania a čítania, organizovaných AWCR/ČVO. Raz mesačne dostávame zdravotné pomôcky, ktoré sú pre nás veľkou pomocou. Vďaka účasti na kurzoch AWRC/ČVO som sa naučila počítať, čítať a napísať svoje meno. Teraz už môžem chodiť nakupovať sama, pretože predavač ma už neoklame nesprávnym prepočítaním peňazí. Keďže teraz už viem čítať a počítať, môžem si zarobiť sama na seba. Kupujem zeleninu a iné potraviny na trhoch vzdialených od našej dediny a predávam ich v bazároch v našom okolí. Takto si zarobím na každodenný život. Za to, čo som dosiahla, vďačím AWRC/ČVO a podobným organizáciám, ktoré poskytujú ženám nielen vzdelanie a učenie zručnosti, ale im dajú sebadôveru k tomu, aby sa postavili na vlastné nohy.“

Učiteľky čítania a písania

Niektorí návštevníci kurzov vyjadrili svoje myšlienky o problémoch, ktoré mali pred nastúpením do zdravotného kurzu. „Nepoznala som osobnú hygienu, zubnú hygienu ani prírodnú sanitáciu než som začala navštevovať kurz v komunitnom centre Sherkhan khail“, priznáva sa pani Noria. „Kvôli tomu som musela čeliť mnohým problémom a k tomu moje deti dostali hnačku. Ale vďaka zdravotnému kurzu sa viem o svoje deti dobre postarať a ochrániť ich pred nebezpečnými chorobami.“

Pani Farzana sa tiež podelila o svoje skúsenosti: „Nevedela som nič o kojení, ani o vakcinačných periódach. Svojmu dieťaťu som nedávala svoje vlastné mlieko, ani som ho nedala zaočkovať v správnom čase. Vďaka kurzu už poznám nebezpečné choroby, ktorým sa dá zabrániť práve očkovaniami alebo kojením. Skúsenosti a informácie, ktoré som získala v kurze mi pomáhajú pri prevencii chorôb, ktoré by inak postihli moje deti a ich vyliečenie by stálo príliš veľa peňazí.

„Vždy som používala vodu z prameňa alebo z kanálu, čo mne a mojej rodine spôsobovalo veľa nebezpečných chorôb. Ale to bolo ešte pred začatím zdravotného kurzu“, hovorí pani Nazaneen. „Po účasti na tomto kurze už viem o rôznych chorobám spôsobených zlou vodou, a že piť vodu z prameňa nie je zdravé, preto ju treba pred použitím najprv prevariť a nechať ju dobre vychladiť.”

Program sa konal vďaka podpore SlovakAID.

 

Rozvojová spolupráca

Podporujeme právo žien a mužov na dôstojný život.

Prispievame k zlepšeniu kvality života ľudí dlhodobými systematickými riešeniami v krízových oblastiach sveta.

 

Zdieľaj na:

Naše projekty

Skutočný darček

Festival jeden svet

Globálne vzdelávanie