Prejsť na hlávný obsah
23 jún 2015

Kenská mládež živí krajinu pomocou organického farmárčenia

„Keď sa Stanley zapojil do farmárskeho klubu, predstavil nám organické farmárčenie. Teraz keď používame organický hnoj, naše plodiny sú odolnejšie voči suchu,“ tvrdí Esther Chirchir, matka Stanleyho, študenta na odbornom učilišti v Cheptuech.

suxess 1
Foto: Stanley Chirchir doma vyrába kompostovaciu jamu. ©Maia Martiniak

Stanley Chirchir sa každé ráno zobúdza o 5:30 ráno, aby pred odchodom do školy, mohol nazhromaždiť hnoj a podojiť kravy. V Polytechnickej škole pre mládež v Cheptuech je aktívnym členom Agrobiznis Klubu, ktorý bol založený ako súčasť spoločnej iniciatívy Necofy a organizácie Človek v ohrození.

„Som naňho veľmi hrdá. Jeho postoj k farmárčeniu sa drasticky zlepšil, odkedy začal navštevovať Polytechnickú školu pre mládež. Doma uskutočnil veľa zmien, postavil prístrešok na dojenie kráv, oplotil farmu a zasadil zemiaky, kukuricu a iné plodiny. Špecializuje sa prevažne na dojenie kráv, čo sa prejavilo na zvýšení produkcie mlieka na našej farme,“ hovorí Stanleyho mama. „Moje zdravie už nie je také pevné ako kedysi, ale Stanley je teraz schopný sa postarať o všetko.“

Esther hlavne oceňuje výhody plynúce z organického hospodárenia, ktoré zaviedol do ich rodiny jej syn. „Keď udrú suchá a my používame organické hnojivo, naša zelenina je oveľa odolnejšia, lebo hnojivo zadržiava vodu v koreňoch. Ďalšou pridanou hodnotou je cena. Kúpa umelých hnojív je pre nás veľmi nákladná. Ale čo sa týka hnoja, ten len premeníte na kompost a použijete. Tiež sme schopní vďaka organickému hnojivu vyprodukovať viac plodín, hlavne zeleniny.“

suxess 2
Foto: Stanley pracuje na rodinnej farme. © Maia Martiniak

Po tom, ako Stanley dokončí školu, si ponechá farmu, ktorú zdedil ako posledný narodený z jedenástich detí. Chcel by sa presahovať do mesta, ale zároveň by tam chcel začať podnikať v agrobiznise. „Produkty z fariem sa dostanú aj do veľkých miest. Môžete si ich objednať z vidieckych oblastí. A ak máte odšťavovač, môžete miešať šťavy a predávať vaše produkty ľuďom v mestách,“ hovorí Stanley. „Chcem zabezpečiť dobrú úroveň života pre seba a moju rodinu a chcem byť vzorom pre ostatných ľudí. Chcem ľuďom ukázať, že sa dá úspešne uživiť aj z farmárčenia.“

suxess 3
Foto: Študenti Cheptuech YP školia miestnych farmárov v oblasti kompostovania. © Maia Martiniak

Predtým, ako sa vráti zo školy, aby strávil večer so svojou ženou a trojmesačným synom, Stanley často navštevuje okolité dediny, kde si vymieňa s kolegami nové nápady o farmárčení. Nie je jediným členom Cheptuech YP Agrobiznis Klubu, ktorý sa aktívne zaoberá presahom do miestnej komunity. Ostatní študenti taktiež často navštevujú miestnych farmárom, aby im poskytli poradenstvo o organickom farmárčení, starostlivosti o zvieratá či o výhodách rôznych techník, o ktorých sa vďaka tomuto projektu študenti učia v škole.

Ak si želáte podporiť tento projekt, kliknite prosím sem.

Projekt „Zvyšovanie potravinovej bezpečnosti malých farmárov prostredníctvom šírenia praktických poznatkov odbornými učilišťami v kraji Nakuru“ implementujeme od augusta 2013 a potrvá do júla 2015. Tento projekt je podporený z prostriedkov SlovakAid.LOGO slovakaid

Zdieľaj na:

Naše projekty

Skutočný darček

Festival jeden svet

Globálne vzdelávanie