Prejsť na hlávný obsah
10 júl 2011

Ľudia z oblasti Afrického rohu sú v extrémnom ohrození (2011)

 

Celková situácia

300px-Africa-countries-hornNajhoršie sucho za posledných 60 rokov postihlo krajiny Východnej Afriky – Džibutsko, Etiópiu, Keňu, Somálsko a Ugandu. Spolu s inými faktormi, ako sú neúroda, rýchly rast cien potravín a utečenectvo pre dlhotrvajúci ozbrojený konflikt v Somálsku, prispievajú extrémne suchá k najhoršej humanitárnej katastrofe planéty. Aktuálne sa podľa klasifikácie IPC ( Integrated Food Security Phase Clasification) uvažuje o preklasifikovaní tejto sitácie na hladomor.

 

Situácia v Keni

Hranica určujúca núdzovú situáciu sa posudzuje podľa počtu úmrtí na 10.000 detí za deň. Táto hranica je niekoľkonásobne prekročená v utečeneckom tábore v Etiópii a tiež v najväčšom utečeneckom tábore sveta – Dadaab v Keni. Podvýživa detí tu presahuje 45 percent, detská úmrtnosť je veľmi vysoká. V táboroch chýba takmer všetko, sú preplnené. Denne sem však aj v päťdesiatstupňových horúčavách prídu tisícky ďalších utečencov. Humanitárnu pomoc potrebuje v Keni vyše troch miliónov ľudí.

 

Reakcia Človeka v ohrození

Občianske zruženie Človek v ohrození v súčasnosti vedie v Keni dva dlhodobé rozvojové projekty, preto hľadáme riešenia, ako čo najlepšie prispieť k pomoci práve tu.

Momentálne komunikujeme s medzinárodnými organizáciami, ktoré už v teréne pôsobia. Našim cieľom je nájsť najlepšie spôsoby, ktorými sa môžeme pripojiť k záchrane ľudských životov. Taktiež sme v procese prípravy verejnej zbierky, ktorú spustíme v najbližších dňoch.

 

Ako povedala hovorkyňa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí, Elisabeth Byrsová: „Pokiaľ sa so situáciou nebudeme čím skôr zaoberať, mohla by sa ešte zhoršiť.“

Zdieľaj na:

Naše projekty

Skutočný darček

Festival jeden svet

Globálne vzdelávanie